Miljö handlar om betydligt mer än sopsortering och ekologisk mat. 

Två konkreta handlingar du kan göra är att använda en hormonfri preventivmetod och menskopp. Detta minskar utsläppen av hormonstörande ämnen och avfallsberget av bindor / tamponger. 

Jag startade företaget FemCap Scandinavia år 2009 för att ge nordiska kvinnor möjlighet att använda pessar, en behaglig och miljövänlig pessargel samt en smart ny menskopp. Målet är att både arbeta för miljö och hälsa, värna om lusten och göra det lättare att vara kvinna.

Jag sprider kunskap om hur fertiliteten fungerar, vilka hormonfria preventivmetoder som finns och hur bra det är med menskopp. Jag engagerar mig även sexualpolitiskt genom konst bland annat.

Tillsammans med en vän och barnmorskekollega, Irene Ivarsson, har jag skrivit boken Grönt är skönt-miljösmart födelsekontroll. Jag föreläser i olika sammanhang, skriver insändare och kommenterar i tidningar och på bloggar. Hjälp mig gärna sprida listan över tio hormonfria preventivmetoder. Se nedan.

Mitt mål är att alla ska känna till när de kan bli gravida, hur man kan skydda sig effektivt mot både könssjukdomar och graviditet, utan att påverka miljön för mycket. Jag vill att pessar åter ska bli subventionerat i alla landsting. Jag vill att alla ska få saklig information om allt detta av sina barnmorskor.

För en bättre värld, för lust och glädje! Och lite färre intorkade blodfläckar...

Birgit Linderoth
Leg barnmorska och konstnär


Vill du skriva ut och sprida en lista med 10 hormonfria preventivmedel? Gör gärna det!
PDF-lista 

 
© Copyright, All Rights Reserved | info@gronabarnmorskan.se